tisdag 8 januari 2008

.:mina rötter:.

varje år gör jag samma visa, loggar in på Konstfacks hemsida och läser antagningproverna för design och illustration.
Det har aldrig varit läge att söka, har alltid haft jobb och intressanta projekt för mig.

Men i år...så blir man sugen...
Har redan spikat alla proverna, har massa ideer.......................................

Men nej, de kommer inte lägligt i år heller.

Om någon annan är sugen så postar jag här text från konstfacks hemsida.

Arbetsprov kandidatprogram,
Grafisk design & Illustration: Rötter/RotlöshetRötter kan vara påtagliga eller imaginära. Vi påstår att människor har rötter, liksom tankar och idéer. Vår historia ligger lagrad inom oss, mänsklighetens såväl som den individuella. Samtidigt känner många en allt mer uppenbar rotlöshet… Är det ens viktigt att tillhöra en historia, eller går det att skapa sig en tillhörighet endast i nuet? Vart sträcker sig dina rötter, om du kan/vill känna dem? Globaliseringen gör oss mer och mer rörliga både i världen och i skallen. Men ingen människa är en ö, vi är sammanflätade och beroende av varandra. Eller? Tror du på rötter? Hur ser de i så fall ut och vart har de fört dig? Eller är du en rullande sten…

Format max A3, monterat på kartong. Märk med ditt namn på baksidan. Obs! Skicka inte digitalt material.

1. Text: Max 1 A4. Berätta om dina rötter, ur valfri aspekt. Vem är du?

2. Illustrera ett minne, en händelse ur din historia, som har med rötter eller rotlöshet att göra. Det kan ha hänt dig men det kan också ha hänt innan du fanns, i din släkt till exempel. Valfri teknik och format, med en kort beskrivning.

3. Skapa en filmaffisch utifrån en tänkt svensk filmatisering av John Steinbecks bok "Buss på villovägar". Titeln, författarens namn och namn (fiktiva eller som du bestämmer) på tre skådespelare och regissör ska finnas med i gestaltningen. Format A2 (vikt).

4. Hitta en text som anknyter till rötter/rotlöshet som du illustrerar. Det kan vara en egen text, artikel, blogg, utdrag ur en bok, dikt eller sångtext... Format valfritt.

5. Skapa ett bokomslag till "Montecore" av Jonas Hassen Khemiri. Format A5.

6. Gestalta en kampanj med utgångsläge i rubriken "Nomad 2008". Vi flyttar allt oftare; studerar, arbetar och bor på olika platser och i olika länder. Tillhörigheten till en plats verkar bli mindre viktig... Eller? Undersök temat och skapa en upplysningskampanj som lyfter fram ämnet, som du ser det.

7. 4 valfria arbetsprover som inte behöver anknyta till temat.