fredag 23 oktober 2009

trångbodda=mycket kärlek på liten yta


Några fotografier i SVD och ett litet reportage om "hemma hos oss". Jag har nog aldrig riktigt bjudit in er på en rundvandring i vårt hem, även fast inredning är ett av mina stora intressen Har aldrig känt behovet av att ta massa foton och visa, vi trivts här och det är precis det inredning ska vara -reflektera de människor som bor där och vara hemtrevligt för dem. Men nu har detta reportage fått många frågor, så som HUR vi löser det att bo på liten yta.

-Så hej och Välkomna hem till oss!
Vi bor trångt, 72 otroligt smarta kvm fördelat för 6 personer, det är en 4 rummare. Det som gör denna lägenhet så bra är att den är så sanslöst välplanerad, att alla har sitt egna" krypin". Det är högt i tak vilket ger lägenheten rymd.
När man inreder får man utgå från det faktum man har, hur många kvm, hur stora är rummen osv.
Med dessa utgångspunkter har vi valt ljusa färger som bas i hela hemmet, men i varje rum så finns det färgstarka element.
Detta för att ljuset ska reflekteras i rummen och det ska kännas lite större.
Vi har turen att bo högt upp och ha fönster i 3 väderstreck
Vi har valt att köpa små möbler, nätta som lätt går att flytta omkring. Valt möbler med förvaringsmöjligheter. Den stora bänken i vardagsrummet är en förvaringslåda där man kan förvara filtar, tidningar osv i.
Allt här hemma har sin viktiga funktion.

Att skapa ett luftigt intryck gör man lätt genom att inte övermöblera, eller helt enkelt frigöra golvyta. Försöka ha så lite saker på golvet som möjligt. Eller om man har möbler se till att det har fötter;)
varje rum har olika spärrhyllor, just för funktionen och för att skapa ett luftigare rum. I dessa hyllor förvarar vi saker i lådor.

Med hjälp av få färgstarka talande inredningdetaljer så skapar man lätt en helhet.
Vi har satsat på att ha en slags röd tråd genom hela hemmet. Färgerna, turkost, orange, rött och svart syns i varje rum, även så går det ett grafiskt mönster genom lägenheten.
Bor man trångt är det viktigt att binda samman, så man inte inreder varje rum i totalt olika stilar.
Om du tittar på planlösningen så har jag satt ut siffror, siffrorna representerar det olika fotona nedan.
PUNKT 1 och 2
Här är en del av den otroligt "stora hallen" -typ 2 kvm. det finns inte så mycket att göra i en så stor hall;)
Vi har två badrum och har valt att ta bort ett av badrummen och gjort garderob där. Just för att slippa alla jackor och skor i hallen.
På ett av det få ytorna har vi ställt en byrå med många lådor, där har varje medlem i familjen en egen låda. Där lägger man mössa, vantar, nycklar osv. Detta fungerar väldigt smidigt och det är ett måste att man håller ordning på sina saker, barnen är bäst på detta;)

För att den stora hallen ska kännas "lite" större så valde vi bort att förvara alla ytterkläder här. En härlig vägg med kontrast och ramar målade i samma färgskala gjorde att detta rum kändes större en vad det är.
Sedan är det alltid det första gästen och besökaren möter, så en mysig punkt som sammanfattar hemmet gör att folk känner sig som hemma från första minuten det stiger in.
Här inne har vi valt att punktbelysa tavlorna och ha det väldigt ljust, det är oxå ett bra trick att få något att känna rymligare -ljus.


Punkt 3 och 4
Som ni ser på planlösningen finns det inte så många olika varianter man kan ha ett köksbord på. Här valde vi ett av det få borden på marknaden med 1 ben, detta för att spara plats och slippa trängas med alla stolar. Det hade aldrig gått att sitta 6 personer här annars. Eftersom köket är så pass litet så ville vi få in lite färg och valde en färgstark tapet. jag tycker om att jobba med flera färger samtidigt, ett turkost rum behöver inte bara vara turkost och en accentfärg.
I köket är det små 10X10 cm tavlorna en fokuspunkt och ger en sammanfattning på vad rummet har för färgsskalor.
En stor spegel är perfekt, det gör att det känns otroligt mycket större en vad det är.

punkt 5. Gamla pussel har fått ett nytt liv, det är så man kan säga om vårt hem -saker här får ett nytt liv. Jag gjorde massa kylskåpsmagneter av pussel som inte var kompletta -istället för att slänga dem.


punkt 6. ja det är inte stort, men fungerar utmärkt. Små fåtöljer som passar rummet och ger luftigare intryck. Ett Skåp med musikförvaring monterades på väggen och spegel för att ge rymd och spegla ljuset. Här inne har vi det turkosa, det s/v grafiska men även en orange färg.

Punkt 7
När man står i hallen så ser man inte denna vägg som verkligen ger karraktär åt rummet, det man ser är vit och luftigt. Men jag älskar att överaska, man kommer in, vänder sig om och vips så har rummet blivit ett annat en vad man trott. Bor man trångt är väggarna det bästa man har att skapa en personlig stil med. På en Lackhylla placeras det diverse olika fina prydnasföremål, inte många men lagom så att det blir små fina stilleben och ger personlighet åt rummet.
Punkt 8
Man har ofta olika ställen i ett rum där man vilar ögonen, eller där man oftast tittar när man kliver in. Där placerar jag spännande föremål och saker som binder samman allt till en helhet.
Det orange går genom alla prydnader. Det är saker som jag hittat, fått, fyndat. Saker som andra inte vill ha. Vi har inte många saker men väl utvalda.
Punkt 9 och 10
Det stora pojkarnas rum, här har det själva fått välja en varsin färg. Denna färg representerar deras ytor och delar av rummet. Vi byggde en platsbyggd säng med förvaring, det sover inte precis ovanför varandra utan det är skapat som små egna krypin där det stör varandra så lite som möjligt. Tyvärr är dessa foton gamla, men ovanför sängarna är det idag stora väggmålningar som det själva gjort i form av namnteckning och ett självporträtt.

I rummet så var det ett önskesmål att ha mycket golvyta. perfekt är det att montera hyllor och bänkar på spärrhyllor. Så andra väggen i rummet rymmer massa hyllor med förvaring för alla deras saker, men även plats för läxläsning och pyssel.Punkt 11 och 12
Detta rum har ju blivit lite annorlunda sedan jag tog dessa foton. Nu bor Filip här och vi ska bygga en säng till dem. Detta rum är grafiskt och rätt så stilrent. Alla leksaker står i en stor vit hylla där det får tala sitt eget formspråk. Det flesta leksaker är begagnade och gamla, men även mycket träleksaker. Vi gillar bra funktionella leksaker som håller och som är vackra.
När man bor trångt går det inte att ha kvar allt, så det är ett måste att rensa ur. Men även att förvara i källaren och byta ut leksaker med jämna mellanrum


Punkt 13
Här är arbetshörnan, ett litet genomfartsrum. Här delade vi av sovrummet, byggde en vägg för att skapa ett eget litet rum i rummet.
Det fungerar otroligt bra, trodde aldrig det när det byggdes -men här har verkligen varje kvm fått komma till sin rätt. ovanför det väggmonterade skrivbordet samlas allt som ger oss inspiration. På andra sidan har vi monterat spärrhyllor och har förvaring.
hyllan och en del av skrivbordet.

Punkt 14 -här är sovrummet, en 180 bred säng får plats. Vi är inte riktigt klara med detta rum men valde en rätt mörk varm röd färg som fondvägg. Bakom sängen har vi byggt ut en hylla med förvaring eller mer en sänggavel med förvaring. Under locket så ryms sladdar till mobiler -förvaring för böcker och tidningar. Enkelt stilren och avslappnande

Så..
sammanfattning -med små ytor får man göra det bästa. det finns inte så mycket svängrum. Men med det små möjligheterna vi har så har vi skapat ett funktionellt hem.
För oss så fungerar det med att förvara saker efter säsong -ner med vinterkläderna i källaren. Sortera ut och sälj det man inte använder, köper inte hem massa onödiga prylar.

Å vi får aldrig panik;) vi har inget problem att bo så här, men jag tror det beror på hur man fungerar som människa.
MEN blir det för mycket kaos på liten yta- rymmer vi till torpet, där har vi ett stort uterum;)

tack och ha en fin helg
/åsa